OP EEN GOEDE VRAAG VOLGT EEN GOED ANTWOORD


Op deze pagina vindt u uitgebreide informatie over waterdichtheid, service, tips, enz.. Een woordenlijst van het juweliersvak vindt u hieronder.

Horloge nu ook ophalen of opsturen!!

Woont u niet in de buurt en u wilt toch gebruikmaken van onze diensten? Dat kan nu nog eenvoudiger door onze nieuwe extra service. Uw reparatie kan veilig door ons worden opgehaald en terug gebracht door onze goede samenwerking met Mikropakket. U hoeft de deur niet meer uit.

U stuurt ons een mail met uw gegevens en tel. nummer en de dag dat u wenst dat het pakketje gehaald kan worden.(bij voorkeur niet voor het weekend en niet op maandag). Wij maken een afspraak met Mikropaket die het dan bij u op komt halen. Mikro-pakket plakt een sticker met onze gegevens op het pakket. U krijgt een bewijs met pakketnummer. Alleen nog even ons op de hoogte brengen dat het is opgehaald. Zodra het bij ons is krijgt u bericht dat het is aangekomen.

Kosten: Prijsopgaven vrijblijvend. Adm./ verzendkosten ophalen € 22,50 en terug € 19,50 worden later verrekend.

Hier volgen belangrijke tips voor een veilig vervoer van uw horloge:

- pak het horloge zorgvuldig in zodat het beschermd is
- neem een niet te klein doosje
- doe het ingepakte horloge daarin en zorg ervoor dat het horloge rondom is aangevuld met, bijvoorbeeld plastic luchtkussentjes of iets dergelijks.
- doe er een briefje met uw gegevens en de klacht(en) bij.
- vouw en plak het doosje goed dicht
- omwikkel het doosje met inpakpapier en plak alle naden af met plakband.

Maakt u geen gebruik van deze dienst dan gaat u als volgt verder.

- plak op het doosje een witte sticker of envelop met ons adres (Aan: W. van den Berg, Corridor 17a, 5492 HA Sint-Oedenrode)

- dus niet "juwelier", "Haute Horlogerie" of iets dergelijks voor onze naam zetten!- - aangetekend en/of verzekerd opsturen met een pakketdiest (bijv. TNT) - -stuur ons een bericht voordat u het opstuurt (bij voorkeur niet voor het weekend). U krijgt bericht als het pakket is bezorgd!

Als u deze tips in acht neemt kan er weinig gebeuren. Wilt u het niet opsturen, dan kunt u het komen brengen! Voor openingstijden, zie "contact".


Reparatiekosten volgens prijsopgaven
Van iedere aangeboden reparatie wordt een prijsopgave gemaakt.


Aangesloten bij het UF (Uurwerkherstellers Forum)
Voor u als klant betekent dit dat, wanneer een onderdeel voor uw horloge niet meer in de handel leverbaar is, wij met ongeveer tweehonderd collega's contact hebben om na te gaan of een colléga dit onderdeel in voorraad heeft.
U hoeft dus niet zélf een horlogemaker te zoeken die het onderdeel zou kunnen hebben.
De collega's die hieraan deelnemen, herkent u aan het logo.

Nauwkeurigheid

Een mechanisch horloge loopt zelden op tijd. De exacte tijd is alleen met een elektronisch horloge (radio controled) te garanderen.
De hoge eis van enkele seconden per dag, mag alleen gesteld worden aan de moderne merkhorloges als Patek Philippe, IWC, Omega, Vacheron Constantin, Rolex, enz..
Wij regelen moderne mechanische horloges af op ca10 sec. per dag, omdat dragen altijd een vertragende invloed heeft.
Het achterlopen van een horloge is irritant, dus wordt het altijd in de + afgeregeld. Vintage en antieke horloges mogen meer afwijken, omdat slijtage en leeftijd ook een rol spelen. Vroeger ging het zelfs om afwijkingen van minuten per dag! Het horloge zal langzamer gaan lopen naarmate de olie ouder wordt. Na ca 4 jaar is de olie uitgewerkt, is groot onderhoud nodig. Zo wordt slijtage tot een minimum beprekt. Horloges worden elektronisch afgeregeld in verschillende posities, maar het blijft een momentopname. Toont de afregeling een verschil, dan is er meestal een afwijking aan de hand.

Waterdichtheid van horloges
Als er niet op een horloge "waterproof" of water resistant staat, is het nooit gegarandeerd waterbestendig. Een horloge dat die kwalificatie niet heeft, kan niet waterdicht gemaakt worden. Een horloge waar "waterproof" of water resistantop staat gegraveerd of wat men ook wel ziet "30 meter (3 ATMosfeer)" is bovendien bestand tegen waterspatten. Het is dan spatwaterdicht en kan er tegen als er wat water op spettert, maar douchen of zwemmen kun je er niet mee, dan moet een horloge minstens 50 meter (5 atm) waterdicht zijn. "Waterproof" of water resistant staat vaak op sieraadhorloges.
Vallen en/of stoten
Als je een horloge laat vallen of ergens tegenaan stoot, loop je al snel het risico dat het niet meer waterdicht is. Bij butsen en spanningen op glas en kroon kan namelijk lekkage ontstaan. Controle is dan nodig om zeker te zijn dat het nog waterdicht is.
Kroon
Horloges die waterdicht zijn, hebben een indicatie van het aantal meters tot waar de waterdichtheid is gegarandeerd. Dit begint bij een diepte van 50 meter (5 atm) en kan 'oplopen' tot wel 2000 meter (200 atm) zoals bij de professionele duikershorloges van Citizen, Rolex, Breitling of TAG Heuer. Dit soort horloges heeft tegenwoordig bovendien meestal een geschroefde kroon. Dat maakt de kroon steviger.
Pakkingen
De waterdichtheid van een horloge wordt gegarandeerd door diverse rubber pakkingen in de horlogekast: rond de kroon, het achterdeksel, het glas en eventueel de poussoirs (drukknoppen). Deze pakkingen staan permanent onder druk en daardoor droogt het rubber na verloop van tijd uit, waardoor de waterdichtheid afneemt. Het is dan ook van essentieel belang dat de drager zijn horloge jaarlijks laat controleren op waterdichtheid. Ook bij het verwisselen van een batterij vervangen wij alle pakkingen en testen wij het horloge op waterdichtheid.
Tip!
Laat ieder jaar voor alle zekerheid voor je op vakantie gaat je horloge testen op waterdichtheid.
Lederen bandjes
Leder is een prachtig natuurproduct en als horlogebandje zeer geschikt. Het draagt bijzonder prettig en is bepalend voor de uitstraling van een horloge. Kwaliteitsbanden zijn soms zeer kostbaar. Dat komt dan door het bijzondere leder, het ontwerp en, niet te vergeten, het handwerk. Ook de band heeft dus onderhoud nodig!
Onderhoudstips
Draag 's nachts geen horloge zodat het leder rust krijgt. Als de band nat is geworden door water of transpiratie, laat dan de band drogen. Bij zéér warm weer, op het heetst van de dag, de sluiting een gaatje losser afstellen of het horloge een paar uur afdoen. Het leder wordt dan niet of minder vochtig en de band gaat niet ruiken. Ook voor het sporten of het verrichten van grof en of nat werk het horloge even afdoen. Het spaart het bandje en het horloge. Door het gebruik van een vlindersluiting gaat het bandje ook langer mee. Bij een gesp breekt het bandje het eerst op de plaats en dat is eenvoudig te voorkomen door het gebruik van een ander type sluiting.
Metalen banden
Metalen banden kunnen soms een zwarte pols veroorzaken. Dat komt omdat er dan vuil in zit (zand, fijnstof, huidsmeer enz.). Laat de band regelmatig ultrasonisch reinigen. Zware horlogebanden worden ook wel gesmeerd bij de scharnierpennen. Dat vertraagt de slijtage.

Periodieke service
De periodieke service van een mechanisch horloge bestaat o.a. uit de volgende handelingen:
- controle van de band en de puchpennen
- controle van de kast
- uurwerkcontrole
- controle en/of vervanging van de kroon
- het uurwerk elektronisch controleren en afregelen
- het ultrasonisch reinigen van kast en band
- de pakkingen vernieuwen
- eventueel het testen van de waterdichtheid
- uitgebreide kwaliteitscontrole

De periodieke service van een kwartshorloge:
- controle van de band en de puchpennen
- controle van de kast
- uurwerkcontrole
- de batterij, indien nodig, vervangen
- het ultrasonisch reinigen van kast en band
- de pakkingen vernieuwen
- eventueel het testen van de waterdichtheid
- uitgebreide kwaliteitscontrole
Complete service:

Een complete service van een mechanisch horloge houdt het volgende in:
- het uurwerk uit de kast halen
- het uurwerk demonteren
- het vervangen van defecte/beschadigde onderdelen
- tappen en slijtage onderzoeken
- indien noodzakelijk, robijnen steengaten (lagers) vernieuwen of verbussen
- het vibrasonisch schoonmaken van alle onderdelen
- het geheel monteren, smeren en afstellen van alle functies
- het echappement ( balans met spiraal en anker) controleren en eventueel corrigeren.
- het uurwerk elektronisch afregelen
- wijzerplaat en wijzers monteren
- het polijsten en schoonmaken van de kast en eventueel de band
- het vervangen van alle pakkingen
- het uurwerk in de kast monteren
- bij waterdichte horloges: de waterdichtheid testen
- uitgebreide controle van alle functies in verschillende posities
- eindcontrole van alle functies

Een complete service van een kwartshorloge houdt het volgende in:
- het uurwerk uit de kast halen
- het uurwerk demonteren
- het vervangen van defecte/beschadigde onderdelen
- het vibrasonisch schoonmaken van alle onderdelen
- het geheel monteren, smeren en afstellen van alle functies
- het uurwerk doormeten en het, indien nodig, vervangen van de batterij
- het monteren van de wijzerplaat en de wijzers
- het polijsten en schoonmaken van de kast en eventueel de band
- het vervangen van alle pakkingen
- het uurwerk in de kast monteren
- bij waterdichte horloges: het testen van de waterdichtheid
- uitgebreide controle van alle functies

Kwartshorloges:
- bij een kwartshorloge moet over het algemeen om de 2 jaar de batterij worden vervangen. Bij sommige horloges gaat de batterij 1 jaar mee en bij andere 5 jaar, al naar gelang het uurwerktype.
Autokwarts
- een autokwarts is een kwartshorloge met een oplaadbare batterij/accu.
- in een autokwarts zit, net als in een automaat, een rotor. Deze wekt energie op door de bewegingen van de pols en die energie wordt opgeslagen in de accu.
- Seiko en Jean d'Eve waren de eerste die hiermee op de markt kwamen: de AGS (Kinetic) en de Samara.
- de autokwarts is met de hand op te winden voor het snel verkrijgen van een gangreserve. Bij de Seiko en Samara is
dit niet mogelijk. Deze kan alleen energie krijgen door middel van het bewegen van de rotor.
- het maximum verloop van en normale autokwarts is 150 seconden per jaar
Superquartz

- De superkwarts is ontwikkeld door Breitling. Het is een tien keer zo nauwkeurig horloge als het normale kwartshorloge. Bij de superquartz wordt ook een chronometer (met certificaat) geleverd. Een superquartz loopt 6 jaar op een batterij.
- het maximum verloop van de superkwarts is 15 seconden per jaar
- temperatuursschommelingen zijn minimaal gemaakt zodat het kwarts een zeer regelmatige frequentie houdt.
***********************************************
Woordenlijst Horloges.

Tiretteveer

De tiretteveer is een onderdeel van het opwindsysteem. Het is een plaatje met een uit stekend veertje dat aan het einde tegen een pennetje van de tirette drukt. Tijdens het verzetten van de wijzers houdt de tiretteveer de tirette op zijn plaats zodat de stift in zijn positie blijft staan. Als de tiretteveer stuk is gaat de stift bijna automatisch weer in de opwindstand terug, zodat je aan de stift moet blijven trekken als je de wijzers verzet. Het veertje breekt regelmatig door, o.a., metaalmoeheid. Het is een van de kwetsbaardere onderdelen in een uurwerk en moet vaak vervangen worden. Voor oude horloges zijn ze moeilijk of niet meer te verkrijgen zodat ze dan gemaakt moeten worden.

Tirette
De tirette is een onderdeel van het opwindsysteem. Deze grijpt in de opwindstift zodat hij niet uit het uurwerk kan komen als je, bijv., de wijzers wilt gaan verzetten. De tiretteveer drukt tegen een pennetje dat op de tirette zit. Met een tiretteschroef wordt de tirette vastgedraaid.
Tiretteschroef
Dit is een speciale schroef met een kraag, die tussen de platines geklemd zit en waarmee de tirette vastgeschroefd wordt. Door de schroef enkele slagen los te draaien (de schroef blijft op zijn plaats door de kraag!) gaat de tirette omhoog, uit de stift, zodat deze vrij komt en uit het uurwerk gehaald kan worden.

Rotor
Een gewicht dat door de beweging van de pols zorgt voor het opwinden van het mechanische horloge.
Shock-resistant/Shock proof, schokbestendig
Indien een horloge zo is gemaakt dat het een val van één meter hoogte op een hard oppervlak kan weerstaan zonder dat het stopt met lopen of meer dan een minuut achter gaat lopen dan mag het de term shockproof dragen.


Skeleton, skelethorloge
Dit is een horloge zonder wijzerplaat en een transparante kast waardoor er zoveel mogelijk van het mechanische uurwerk is te zien.

Slipveer
Dit veertje slipt als het horloge te ver opgedraaid wordt en dat voorkomt dat het uurwerk kapot wordt gedraaid.

Gesp

De gesp is een eenvoudige sluiting die, net als bij een riem, het horlogebandje om je pols vastmaakt.


Klapslot

Bij deze sluiting haak je de twee losse banddelen aan elkaar en klap je een slotje dicht. Dit type kom je vaak tegen bij metalen banden.


Vouwsluiting

Dit is een gesp die vastzit aan beide zijden van de band. De sluiting is uitvouwbaar, zodat het horloge als een armband om de pols gedaan kan worden en op de pols gesloten wordt. Als het is ingesteld blijft het op de juiste lengte zitten. Omdat het niet iedere keer aangetrokken hoeft te worden gaat de band langer mee. Tevens biedt het meer veiligheid bij het om en afdoen van de band. Er zijn ook losse vouwsluitingen verkrijgbaar die om een traditionele band met gesp bevestigd kunnen worden.
Vlinderslot

Dit is een andere benaming voor een vouwsluiting: de uiteinden van een band zitten hierbij altijd aan elkaar.
Stenen (jewels)
Met stenen wordt de legering, de behuizing aangeven, waar de assen van het raderwerk en de ankerstenen in draaien. Heel vroeger waren dit robijnen en echte saffieren (tegenwoordig zijn het veelal synthetische saffieren). Door hun hardheid verminderen deze de wrijving en slijtage.
Sonnerie
Sonnerie staat bij horloges voor geluid maken. Er zijn twee vormen van sonnerie: de grande sonnerie en de "petite sonnerie". Bij de "grande sonnerie" laat het horloge ieder kwartier geluid horen. Het eerste geluid is een gong voor het aantal uren, gevolgd door het geluid van een tweede gong voor het aantal kwartieren dat is verstreken na het aantal uren. Naar wens kan hierna nogmaals het aantal uren ten gehore worden gebracht door op een knop te drukken. De petite sonnerieklinkt ieder kwartier en ieder uur en heeft géén repetitiefunctie.
Swiss made
Volgens een Zwitserse wet uit 1971 mag de aanduiding Swiss made' alleen worden gebruikt als:
1. 50 Procent van de kostprijs van de onderdelen uitgezonderd assemblagekosten in Zwitserland is vervaardigd.
2. Het horloge in Zwitserland is geassembleerd.
3. Het horloge is afgewerkt en afgesteld in Zwitserland.
4. Het horloge onder de wettelijke verplichting van technische inspectie in Zwitserland valt.
Tachometer / Tachymeter
De tachometer is een van de mogelijkheden die gebruikt wordt door chronograaf horloges. Door een schaal die opgenomen is op de lunette of de buitenste rand van de wijzerplaat kan je over een vooraf bepaalde afstand de snelheid meten. Bij het startpunt wordt de chronograaf geactiveerd, bij het eindpunt wordt deze gestopt. Op de schaal van de tachometer is de snelheid af te lezen die gerealiseerd is op de afgelegde afstand.
Tourbillon

Een uitvinding van A.L. Brequet. Dit is een karusselhorloge waarvan de kooiconstructie van het echappement in of binnen zes minuten rondwentelt. Het is een technisch hoogstandje, toegepast in exclusieve, mechanische horloges.

Vintage
Vintage staat in de horlogewereld voor mechanische polshorloges uit de periode van begin 20e eeuw tot aan de electronische horloges (jaren 70). Gelieft zijn de exclusieve merken als Patek Philippe, Rolex,Vacheron Constantin, Breguet, Cartier, IWC en Jaeger LeCoultre.

Waterproof, water resistant, waterdicht
Een horloge met de aanduiding water resistant is alleen bestand tegen water bij dagelijks gebruik, zoals handen wassen of in de regen. Deze horloges kunnen niet langere tijd onder water. Waterproof horloges kunnen wel langere tijd onder water zonder dat het water doordringt binnen het uurwerk. Veelal wordt de mate van waterdichtheid aangegeven op het horloge.
1 Bar is dat het horloge tot 10 meter waterdruk waterdicht is.
3 bar is 30 meter waterdruk en is een indicatie voor water resistant horloges. Deze kunnen tegen handen wassen en de regen.
5 bar is 50 meter waterdruk en betekend dat het waterdicht is zonder waterdruk. Dus bijvoorbeeld onder de douche.
10 bar is honderd meter waterdruk, met dit horloge kan je zwemmen snorkelen zonder te diep te gaan.
20 bar is tweehonderd meter waterdruk, met deze horloges kan je tot 30 meter diep onder water.
Let wel op. Deze indicatie geldt maar tot twee jaar na aankoop van het horloge. Daarna kunnen de afdichtingen poreus worden en gaan lekken.
Wereldtijdhorloge
Met dit horloge kan men makkelijk een tweede tijd aflezen in een ander tijdzone.
Wijzerplaat
Dit is het œgezichtvan het horloge dat de tijd aangeeft. De plaat waarop de wijzers en de indicatoren gemonteerd zijn.
PVD coating
Een PVD coating is een proces waarbij er in een vacum toestand heel veel zeer kleine deeltjes van een andere stof op een bestaand materiaal worden gebombardeerd. Hierdoor ontstaat er een dunne maar zeer harde laag op het bestaande materiaal. Voorheen werd dit veelal voor goud toegepast. Het voordeel is dat het materiaal nu ook beschermt tegen allergieën.
Replica
Zie uitleg bij imitatiehorloges.
Repetitie
Horloges met repetitie kunnen de tijdsindicatie weergeven met geluid.
Romeinse cijfers
Tegenhanger van de Arabische (1,2 etc) cijfers, namelijk, l,ll, lll, lV, V, Vll, Vlll, lX en X etc
Rotor
Een gewicht dat door de beweging van de pols zorgt voor het opwinden van het mechanische horloge.
Shock-resistant/Shock proof, schokbestendig
Indien een horloge zo is gemaakt dat het een val van één meter hoogte op een hard oppervlak kan weerstaan zonder dat het stopt met lopen of meer dan een minuut achter gaat lopen dan mag het de term shockproof dragen.
Skeleton, skelethorloge
Dit is een horloge zonder wijzerplaat en een transparante kast waardoor er zoveel mogelijk van het mechanische uurwerk is te zien.
Slipveer
Dit veertje slipt als het horloge te ver opgedraaid zou worden. Dit voorkomt dat het uurwerk kapot wordt gedraaid.
Sluiting
Sluiting: De sluiting (gesp)is het mechanisme dat de horlogebandje om je pols vastmaakt.
Gesp: de traditionele sluiting net als een broekriem
Klapslot: bij deze sluiting haak je de twee losse banddelen aan elkaar en klap je een slotje dicht. Dit type kom je vaak tegen bij metalen banden.
Vouwsluiting: Is een gesp die vastzit aan beide zijden van de band. De sluiting is uitvouwbaar, zodat het horloge als een armband om de pols gedaan kan worden en op de pols gesloten wordt. Als het eenmalig is ingesteld zit het op de juiste lengte. Omdat het niet iedere keer aangetrokken hoeft te worden gaat de band langer mee. Tevens biedt het meer veiligheid bij het om en afdoen van de band. Er zijn ook losse vouwsluitingen verkrijgbaar die om een traditioneel band met gesp bevestigd kunnen worden.
Vlinderslot: dit is een andere benaming voor een vouwsluiting de uiteinden van een band zitten hierbij altijd wel aan elkaar.
Stenen, jewels
Met stenen wordt de legering, behuizing aangeven waar de assen van het raderwerk en ankerstenen in draaien. Heel vroeger waren dit robijnen en echte saffieren. Tegenwoordig veelal synthetische saffieren. Door hun hardheid verminderden deze lagers de wrijving en slijtage.
Sonnerie
Sonnerie staat bij horloges voor geluid maken. Er zijn twee vormen van sonnerie: een grande sonnerie hierbij laat het horloge ieder kwartier geluid horen, het eerste geluid is een gong met het aantal uren, gevolgd door het geluid van een tweede gong met het aantal kwartieren verstreken na het aantal uren. Op verzoek kan hierna nogmaals het aantal uren worden opgeroepen door op een knop te drukken. De petite sonnerieâlaat alleen ieder kwartier en ieder uur van zich horen en heeft geen repetitiefunctie.
Swiss made
Volgens een Zwitserse wet uit 1971 mag de aanduiding

Naar boven >